Powrót

Wiosna w pełni, czas na szparagi!

27
05/15

W naszej Restauracji Nova pojawiła się już specjalna letnia wkładka do karty menu. Jej motto przewodnie należy do przepysznych szparagów.

Szparagi to niezwykłe warzywo. Niemal w 95 procentach składają się z wody, a 100 gram to tylko 18 kilokalorii. Mimo to są skarbnicą witamin i składników mineralnych. Wśród nich znajdują się kwas foliowy, witaminy C i E, aspargina i inulina. Ten pierwszy to niezbędny pierwiastek dla kobiet planujących ciążę. Witaminy c i E mają wspaniały wpływ na kondycję skóry, paznokci i włosów. Z kolei aspargina wspomaga pracę nerek, a inulina wspomaga pracę układu pokarmowego.



Nasz Szef Kuchni Łukasz Gzowski, zestawił trzy wyjątkowe propozycje, które doskonale sprawdzą się podczas ciepłych wieczorów. Będą również źródłem niepowtarzalnych doznań smakowych. W dwóch z nich szparagi odgrywają ważną rolę, a dla przełamania smaku na chętnych czeka wyjątkowe, orzeźwiające zaskoczenie.

Na początek polecamy krem ze świeżych szparagów, w którym dla podkreślenia smaku znalazły się prażone orzeszki pinii.
Druga propozycja to filet z halibuta serwowany na zielonych szparagach z włoskimi kluseczkami i w koperkowym sosie. Halibut to przepyszna ryba o charakterystycznym smaku. Jej niezaprzeczalną zaletą jest mała ilość ości i bardzo duża zawartość białka.


Na deser, dla odmiany i przełamania, polecamy orzeźwiającego arbuza z serem feta, marynowanym w oliwie peperoncini ze świeżą miętą.

Mamy nadzieję, że nowa letnia wkładka będzie dla Was źródłem wielu kulinarnych niespodzianek. W imieniu Szefa Kuchni, zapraszamy do Restauracji Nova. Czekają na Was nasze wnętrza, zielone patio lub ogródek.